olej szafranowy: korzyść i szkoda, Dlaczego warto korzystać, czy mogę to wziąć na odchudzanie?

Olej szafranowy jest olejem jadalnym, pochodzące z nasion krokosza barwierskiego. Olej szafranowy to olej jadalny o najwyższej zawartości podwójnych kwasów tłuszczowych., kwas linolowy, i dlatego często nazywa się to “olej dietetyczny”.

Olej szafranowy to jadalny olej roślinny, który jest pozyskiwany z nasion krokosza barwierskiego (jest również nazywany szafranem lub fałszywym szafranem). Krokosz barwierski o żółto-pomarańczowych kwiatach był pierwotnie uprawiany w Europie do produkcji czerwonych i żółtych barwników już w średniowieczu.. Obecnie krokosz jest uprawiany głównie w USA., Rosja i Australia.

Olej szafranowy, pochodzący z krokosza barwierskiego, ma jasnozłotożółty kolor i orzechowy smak, podobny w smaku do oleju słonecznikowego.

Olej szafranowy zawiera około 10% nasycone kwasy tłuszczowe, o 12% jednonienasycone kwasy tłuszczowe 12 procent i 77% wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z których 76% - kwas linolowy i 1% kwas linolenowy. To znaczy, że olej szafranowy zawiera największą zawartość cennego kwasu linolowego spośród wszystkich olejów. Z tego powodu olej szafranowy jest często określany jako olej dietetyczny.. Olej szafranowy może obniżać poziom cholesterolu i wzmacniać odporność.

Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych olej szafranowy jest szczególnie wrażliwy na ciepło i ma niski punkt dymienia od 150 ° C. Nie nadaje się więc do smażenia i głębokiego smażenia, ale powinien być używany tylko w zimnych kuchniach. Olej szafranowy świetnie komponuje się z surowymi warzywami., sałatki i dania z twarogu (twarożek). Olej lniany nadaje się również do zaprawiania warzyw., makaron lub ziemniaki. Olej szafranowy można wykorzystać do przygotowania pysznych zimnych sosów.

olej szafranowy: Korzyści dla zdrowia

W wyniku badań naukowych stwierdzono, że skład chemiczny oleju szafranowego zawiera rekord w porównaniu z innymi rodzajami olejów roślinnych, ilość gamma-tokotrienolu, czyli. znajomości, należący do dobroczynnych odmian witaminy E. Dla, aby zachować wszystkie zalety oleju z krokosza barwierskiego wytwarzany jest przez tłoczenie na zimno.

Wymienione powyżej rodzaje oleju szafranowego różnią się nie tylko sposobem pozyskiwania czy kolorem gotowego produktu., zmienia się również skład witaminowo-mineralny oleju roślinnego. Na przykład, skład oleju szafranowego, uzyskane przez tłoczenie na zimno, zawiera znacznie więcej witaminy E, a także K. Nie zaskakujący, że korzyści płynące z takiego oleju krokoszowego dla ludzkiego organizmu będą znacznie większe, niż z produktu, uzyskane mniej delikatnymi środkami. Olej szafranowy jest aktywnie wykorzystywany w medycynie, a także w celach dietetycznych.

Na przykład, przy otyłości lub nadwadze olej z krokosza barwierskiego pomaga w normalizacji procesów metabolicznych i trawiennych, występujące w ludzkim ciele.

Ze względu na swój skład olejek szafranowy pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów w okolicy brzucha.. Tak i wszędzie indziej.. Ale szczególnie na brzuchu.

Aby schudnąć, wystarczy przyjmować jedną łyżkę stołową dziennie doustnie.. Regularne spożywanie oleju szafranowego 1-2 łyżki dziennie przez 6 miesięcy, możesz znacznie poprawić swoją sylwetkę, tj. chudnij. Zmniejsza to ilość tłuszczu, i masa mięśniowa, odwrotnie, podwyżki.

I kolejny mały bonus od oleju szafranowego. Ludzie,dla diabetyków olej obniży i normalizuje poziom cukru we krwi.

Olej szafranowy dla pięknej sylwetki

Zawarty w oleju szafranowym kwas linolowy ma dobroczynny wpływ na cały organizm., a także pomaga w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Olej szafranowy jest używany nie tylko jako pokarm czy lek. Ten rodzaj oleju roślinnego jest aktywnie wykorzystywany w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry., a także włosy.

Przycisk Powrót do góry